tirsdag 25. januar 2011

Oppgaver 25. 01. 11

Oppgaver s. 166

Repetisjonsoppgaver:
1: Fjernsynet førte til at radioen mistet posisjonen som et samlingspunkt for familien, som nå i stedet samlet seg rundt TV-apparatet. Man sluttet likevel ikke å høre på radio, men nå hørte man på andre programmer, til andre tider og i andre sammenhenger enn tidligere, og radiostasjonene tilpasset seg dette.
2: Introduksjonen av fjernsyn førte til at publikum sviktet kinoene, samtidig som filmavisene forsvant fra kinoene, siden de ikke kunne konkurrere med nyhetssendingene på TV. Filmprodusentene svarte med å satse på mer kostbare filmer i bredformat, f. eks. ”Ben Hur” fra 1959. Samtidig fikk også uavhengige lavbudsjettfilmer og dokumentarfilmer et kraftig oppsving.
3: Satelitteknologien og kabelnettverk førte til at det oppstod helt nye TV-kanaler, som konsentrerte seg om programmer innenfor et bestemt område og hadde hele verden som marked, f. eks. musikkanalen MTV og nyhetskanalen CNN med sending 24 timer i døgnet.

tirsdag 18. januar 2011

Oppgaver 18. 01. 11

Kapittel 14 – Repetisjon

A)
1. Hvordan var filmens utvikling? Den første filmen(”Arbeiderne forlater fabrikken”) ble lansert ab brødrene Lumière i 1895. Deretter gikk utviklingen relativt raskt, fra filmer kun bestående av én scene, via lengre stumfilmer og til de første lydfilmene fra 1927. Omtrent tolv år senere(1939) kom de første fargefilmene, ”Tatt av vinden” og ”Trollmannen fra Oz.”
2. Hvilket land dominerte filmindustrien i begynnelsen? Frankrike dominerte filmindustrien fram til første verdenskrig. Krigen førte til at USA overtok som den ledende filmprodusenten.
3. På hvilke måter representerte plateindustrien et brudd med tidligere musikktradisjoner? Plateindustrien førte til at man for første gang kunne spille musikk i sin egen stue, uten noe orkester eller instrumenter. Tidligere måtte man gå på konsert for å oppleve klassisk musikk, mens man nå bare kunne sette inn ei vinylplate i platespilleren.
4. Hva er hovedforskjellen på amerikansk og europeisk kringkasting? Hovedforskjellen mellom europeisk og amerikansk kringkasting er at europeisk kringkasting tradisjonelt har vært statlig finansiert og eid, mens amerikansk kringkasting helt fra starten av har vært privateid og reklamefinansiert, noe som har gjort at amerikansk kringkasting alltid har vært svært underholdningspreget.
5. Hvilke konsekvenser fikk andre verdenskrig for mediene? Andre verdenskrig førte til en stagnasjon i utviklingen av mediene. Før krigen var man for eksempel i ferd med å utvikle fjernsynet, men dette prosjektet ble lagt på is da krigen kom, med den følgen at fjernsynets inntreden ble kraftig forsinket.
6. Hva er massemedier? Massemedier er medier som sendes ut av én, eller noen få, sendere, til mange mottakere.
7. Hva er allmennkringkasting? Allmennkringkasting er kringkasting som skal nå alle målgrupper, dvs. at TV2 som en allmennkringkaster skal ha programmer for ungdom, eldre innvandrere osv.

fredag 7. januar 2011

Oppgaver 07. 01. 11

Arbeidsoppgaver:
Nr. 1
De viktigste arenaene for offentligheten i dag er nok diskusjonsforumene på Internett, TV-debattene og fortsatt også avisene.

Nr. 2
Eksempler på land hvor det er trykkefrihet er Norge, Storbritannia, Frankrike og USA. Eksempler på land hvor det ikke er trykkefrihet er Kina, Nord-Korea og Iran.

Fordypningsoppgaver:
Nr. 1
Luther brukte trykksaker i kampen mot den katolske kirken blant annet ved å slå opp sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg, men også ved at han oversatte, og trykte, Bibelen til tysk. I tillegg utgav Luther tre kampskrifter som kan kalte, ”Til den tyske nasjons kristne adel,” ”Om kirkens babylonske fangenskap” og ”Om et kristenmenneskes frihet,” samt at han utgav det som er blitt kalt ”Wartburgpostillen.”
Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther#Fra_bullen_Exurge_Domine_til_bannlysningen_.281520.E2.80.931521.29


Nr. 2
Den vitenskapelige og filosofiske revolusjonen på 1500-og 1600-tallet bestod i at vitenskapsmennene nå begynte å stille spørsmålstegn med kirkens etablerte læresetninger om verden og naturen(f. eks. at jorda ifølge kirken var universets sentrum), og i stedet begynte å forske uavhengig av kirken. Dette førte til mange nye oppdagelser, blant annet oppdaget(uavhengig av hverandre) polakken Nicolaus Copernicus og italieneren Galileo Galilei at sola, ikke jorda, var sentrum i universet. Andre kjente oppfinnere og oppdagere fra renessansen er universalgeniet Leonardo da Vinci og Johannes Kepler(oppdaget planetenes baner). Den filosofiske revolusjonen gikk ut på at enkelte begynte å spørre seg selv om Gud virkelig eksisterte, og man begynte å fokusere mer og mer på enkeltmenneskets viktighet(humanismen). Man fikk også et nytt verdensbilde som følge av oppdagelsene til Copernicus og Gallilei, samtidig som man rettet blikket bakover mot den greske og romerske antikken, noe som blant annet gjenspeiles i arkitekturen fra denne tida. Kjente verk fra den vitenskapelige og filosofiske revolusjonen(renessansen) er Copernicus’ ”Om himmelsirklenes omdreininger” og Galileis ”Om bevegelse ” og ”Budskapet fra stjernene.”

torsdag 6. januar 2011

Oppgaver 06. 01. 11

Oppgaver s. 130

Repetisjonsoppgaver:
1: De første trykte bøkene kom i 1450, da Johan Gutenberg innførte boktrykkerkunsten i Europa.
2: De første avisene kom på begynnelsen av 1600-tallet. Den aller første avisen var belgiske Nieuwe Tijdinghen som ble etablert i Antwerpen i 1605.
3: I tillegg til bøker og aviser fantes det trykte bilder, særlig karikaturtegninger, og pamfletter og andre mindre trykksaker som f. eks. kritiserte regjeringen eller kirken.
4: ”Encyklopedien”(orginaltittel: ”L’Encyclopédie”) var verdens første leksikon. Verket ble skrevet av en gruppe franske forfattere og utkom mellom 1751 og 1772.
5: Under den franske revolusjon spilte avisene en viktig rolle ved å spre det revolusjonære budskapet ut til folket, og ved å kritisere myndighetene. Revolusjonen førte også til trykkefrihet, noe som førte til en blomstring for de franske avisene.