Oppgaver s. 43
Repetisjonsoppgaver:
1: Forskjellen på informasjon og propaganda er at informasjon formidler sannheten om en organisasjon eller sak, mens propaganda er desinformasjon, halvsannheter eller direkte løgn.
2: Metoder som brukes for å fremme en sak er ”spin”(å tegne et svært ensidig bilde av en situasjon slik at den beskrives i din egen favør), ”drittpakker”(å sende ut negativ informasjon om en organisasjon/person i strategisk hensikt) eller man kan bruke mer sofistikerte retoriske teknikker som ”falsk benektelse. ”
3: At mediene er både aktører og budbringere betyr at de både kan være støttespillere for en side i en sak, samtidig som de skal være nøytrale budbringere og belyse saken fra begge sider.
4: Kildemakt betyr at det er kildene som styrer hvilken informasjon som kommer ut i avisene, ikke journalistene. Et eksempel er hvordan den amerikanske hæren tok med seg journalsiter til fronten i den andre golfkrigen for å ha kontroll på hvilken informasjon om krigen som kom ut i media.
5: Sosial ansvarlighet betyr at bedrifter ikke bare bryr seg om å tjene penger, men også om samfunnet rundt dem. Hvis man importerer kaffe, har man et ansvar for at kaffebøndene får skikkelig betalt for det.
6: Lobbyvirksomhet går ut på at organisasjoner påvirker politikere for å fremme en bestemt sak. Tidligere ble dette gjort ved at lobbyistene hang i Stortingets lobby og ventet på politikerne når de kom ut, men nå gjøres det for det meste gjennom PR-byråer hvor det ofte jobber tidligere politikere som kjenner forholdene.
Arbeidsoppgaver:
Nr. 1
All PR er ikke alltid god PR. Jeg tviler f. eks. på at det er positivt for f. eks. Gilde å få presseomtale etter at det er funnet ecoli i kjøttdeigen deres. På den annen side får Gilde tross alt spalteplass i avisene og beste sendetid på tv, slik at ingen er i tvil om hva Gilde er. Derfor vil jeg konkludere med at utsagnet ”all PR er god PR” kan stemme til en viss grad.
Utsagnet ”Hensikten helliger middelet” kan nok stemme til en viss grad. Hvis f. eks. UMBRO bruker barnearbeidere i Thailand til å produsere billig treningstøy, tror jeg ikke forbrukerne vil tenke over det så lenge det er billig. Problemet oppstår førts hvis journalistene begynner å undersøke og de ender opp med f. eks. en Brennpunkt-dokumentar om UMBROs bruk av barnearbeidere, noe som vil føre til at forbrukerne vil velge et annet merke. Konklusjonen må derfor bli at strategien ”hensikten helliger midlet” ikke er så lur å satse på i et land med pressefrihet.
fredag 17. september 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar